Novinky RSS





Približujeme sa k ekologickému hospodáreniu

Naše vinice obrábame dlhodobo udržateľným spôsobom. Nepoužívame herbicídy, minimalizujeme postreky komerčnými fungicídmi. Príkmenný pás obrábame výkyvnou sekciou a do medziradia sme osiali zmes prospešných bylín. Ďateliny podporujú udržanie dusíka v pôde a hrčkotvorné baktérie zvyšujú jeho vstrebateľnosť pre vinič. V medziradí nájdete aj vičenec, bôľhoj, facéliu, horčicu, kostravu, pohánku a ďalšie. Zelené medziradie chráni pred eróziou, zvyšuje schopnosť zadržať vodu v krajine a schopnosť zadržať zrážkovú vodu. Kvitnúce rastliny lákajú včely a iný užitočný hmyz, dážďovky. Medziradie viníc vysievame na jar a v lete je plné života. Po oberačke medziradie preorieme a využijeme ako zelené hnojivo. Takto oštrená pôda je plná prospešného humusu a živín pripravená na ďalší rok...

Pokračovať v čítaní



Prírodný antioxidant Resveratrol v červených vínach

Dnes často čítame o exotických rastlinách z amazonských pralesov obsahujúcich priam až mystické antioxidanty s magickými účinkami. Aj na Slovensku nájdeme ovocie a výrobky z rastlín, ktoré obsahujú vysoké dávky antioxidantov. Jedným z najvýznamnejších je Resveratrol. Čo je Resveratrol Resveratrol je fytoalexín, ktorý produkujú niektoré rastliny ako obranu voči patogénom (bakteriálnym a hubovým infekciám). Najlepším zdrojom resveratolu je červené hrozno, červené víno. Z viniča bol resveratrol prvýkrát izolovaný v roku 1976 a v roku 1992 bol izolovaný z červeného vína. Najvyššie množstvo resveratrolu obsahujú čerstvé šupky hrozna, jeho množstvo je 50-100 mg resveratrolu na gram šupky. Resveratrol je 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a má 50x vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E. Resveratrol produkuje vinič hroznorodý (Vitis Vinifera) vo zvýšenej miere vo viniciach starších...

Pokračovať v čítaní



Uskladňujme víno správne, odvďačí sa nám

Sme milovníci dobrého vína. Radi si ho vychutnávame pri rôznych príležitostiach, s jedlom, či len tak s priateľmi. Veľkú úlohu na jeho chuti zohráva správne uskladnenie. Prečítajte si náš blog a zistite, ako z vína dostať ešte viac.     Vyvážená vlhkosť a teplota je základ   Možno nie je pre vás novinka, že víno by sa malo uchovávať v polohe ležmo. Pravdepodobne ste ale nevedeli, prečo. Pokiaľ je fľaša uzatvorená korkovou zátkou je dôležité, aby sa víno s korkom vzájomne dotýkali. Korok totiž dokáže víno ochrániť pred prenikaním vzduchu do fľaše. Ak uskladňujete víno v miestnosti, kde vám zároveň kvasí kapusta počítajte s tým, že chuť kapusty môžete ucítiť aj vo víne. Korok neuzatvára fľašu úplne hermeticky, ako by...

Pokračovať v čítaní