História vinárstva


 

Prvé vinohradnícke spolky začali na Slovensku vznikať bezprostredne v povojnovom období. Naše vinárstvo v roku 1948 založilo 87 zakladajúcich členov, ktorí hospodárili na 65 hektároch viníc a sadov, pričom sa táto základňa časom rozrástla až na 300 členov a viac ako 250 hektárov.


Aj keď v súčasnosti ustúpili vinohrady rastu mesta a výstavbe, dnes my, deti a vnuci zakladajúcich členov, stále obrábame túto dedovizeň s rovnakou úctou a láskou. Vinárske remeslo máme stále vo vlastných rukách - hrozno vlastnoručne zbierame, lisujeme a pod vlastnou strechou pomocou moderných technológií spracúvame na vína znamenitej kvality.

Bratislavské vinohradníctvo

Naše vinohrady sa nachádzajú v Bratislavskom rajóne Malokarpatskej vinohradníckej oblasti na južných a juhovýchodných svahoch Malých Karpát. Náš vinič tu pestujeme vo viniču vďačnom podnebí na hlinito-piesočnatej, mierne kamenistej pôde, ktorá je známa svojou bohatou minerálnou skladbou.


Práve tento jedinečný pôdny terroir vhodný na pestovanie tradičných odrôd Frankovka modrá a Müller Thurgau. V našich vinohradoch však nájdete tiež odrody Rizlig rýnsky, Veltlínske zelené, Irsai Oliver alebo červené odrody Cabernet Sauvignon a Neronet.


Vážime si prácu našich predkov, preto aj dnes používame pri pestovaní viniča nechemické metódy jeho ochrany a zelené hnojenie a držíme sa zásad ekologického hospodárstva. Pri jeho spracovaní využívame moderné vinifikátori a pri kvasení nám pomáha počítačom riadené chladeni.


Takto vám aj po desaťročiach tradičného remesla dokážeme na stoly priniesť znamenité vína našich predkov.