Novinky
Výsadba novej vinice

Zakladanie nového vinohradu - to nie je iba výsadba nových štepov. Správna výsadba si vyžaduje veľa vopred určených krokov po odstránení starého vinohradu a žiaden nesmiete vynechať. Pripravili sme pre vás seriál blogov, kde vás prevedieme jednotlivými krokmi tak ako my absolvujeme výsadbu nášho nového vinohradníckeho honu. Vysádzať plánujeme slovenského novošlachtenca Dunaj. 1. Časť: Odstránenie starej vinice a príprava pôdy V zime 2019/2020 vyzeral náš prestárnutý vinohrad takto: Vyčerpané a preriedené kmienky živorili, neprinášali už takmer žiadnu úrodu. Padlo dôležité rozhodnutie, vinohrad odstránime a vysadíme nový. Na jar 2020 nasledovalo prácne vystrihávanie kmienkov, odstraňovanie starých podporných konštrukcií a stĺpikov. Pôdu...
Približujeme sa k ekologickému hospodáreniu

Naše vinice obrábame dlhodobo udržateľným spôsobom. Nepoužívame herbicídy, minimalizujeme postreky komerčnými fungicídmi. Príkmenný pás obrábame výkyvnou sekciou a do medziradia sme osiali zmes prospešných bylín. Ďateliny podporujú udržanie dusíka v pôde a hrčkotvorné baktérie zvyšujú jeho vstrebateľnosť pre vinič. V medziradí nájdete aj vičenec, bôľhoj, facéliu, horčicu, kostravu, pohánku a ďalšie. Zelené medziradie chráni pred eróziou, zvyšuje schopnosť zadržať vodu v krajine a schopnosť zadržať zrážkovú vodu. Kvitnúce rastliny lákajú včely a iný užitočný hmyz, dážďovky. Medziradie viníc vysievame na jar a v lete je plné života. Po oberačke medziradie preorieme a využijeme ako zelené hnojivo. Takto oštrená pôda je...
Prírodný antioxidant Resveratrol v červených vínach
Dnes často čítame o exotických rastlinách z amazonských pralesov obsahujúcich priam až mystické antioxidanty s magickými účinkami. Aj na Slovensku nájdeme ovocie a výrobky z rastlín, ktoré obsahujú vysoké dávky antioxidantov. Jedným z najvýznamnejších je Resveratrol. Čo je Resveratrol Resveratrol je fytoalexín, ktorý produkujú niektoré rastliny ako obranu voči patogénom (bakteriálnym a hubovým infekciám). Najlepším zdrojom resveratolu je červené hrozno, červené víno. Z viniča bol resveratrol prvýkrát izolovaný v roku 1976 a v roku 1992 bol izolovaný z červeného vína. Najvyššie množstvo resveratrolu obsahujú čerstvé šupky hrozna, jeho množstvo je 50-100 mg resveratrolu na gram šupky. Resveratrol je 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a...
Uskladňujme víno správne, odvďačí sa nám

Sme milovníci dobrého vína. Radi si ho vychutnávame pri rôznych príležitostiach, s jedlom, či len tak s priateľmi. Veľkú úlohu na jeho chuti zohráva správne uskladnenie. Prečítajte si náš blog a zistite, ako z vína dostať ešte viac. Vyvážená vlhkosť a teplota je základ Možno nie je pre vás novinka, že víno by sa malo uchovávať v polohe ležmo. Pravdepodobne ste ale nevedeli, prečo. Pokiaľ je fľaša uzatvorená korkovou zátkou je dôležité, aby sa víno s korkom vzájomne dotýkali. Korok totiž dokáže víno ochrániť pred prenikaním vzduchu do fľaše. Ak uskladňujete víno v miestnosti, kde vám zároveň...
Takto sa z klasického vína stáva bio

Veľa ľudí si v poslednej dobe dáva záležať na tom, aby sa stravovali zdravo. Záujem o bio a eko potraviny stále narastá. Bio víno chceme vyrábať aj my, avšak vedie k tomu dlhá cesta. Nie je to len zasadiť a zozbierať Aby bolo víno z nášho vinohradu kvalitné, potrebujeme aby mal vinič dobrý zdravotný stav. To znamená, že hrozno musí byť vyzreté a zdravé. Počas jeho rastu sa často stáva, že ho ničia plesne a huby alebo mu odoberajú živiny rôzne buriny. Aby ho neničili, musíme vinič ošetrovať, samozrejme, iba dovolenými prostriedkami a štandardizovanými postupmi. Iba tak dokážeme bojovať proti...