Novinky

Predajňa bude 16.11. 2020 zatvorená

Milý naši zákaznici naša predajňa bude v pondelok 16.11.2020 zatvorená. V utorok je štátny sviatok a predajňu otvoríme zase v stredu. Za pochopenie ďakujeme

Prečítať si viac →


Približujeme sa k ekologickému hospodáreniu

Približujeme sa k ekologickému hospodáreniu

Naše vinice obrábame dlhodobo udržateľným spôsobom. Nepoužívame herbicídy, minimalizujeme postreky komerčnými fungicídmi. Príkmenný pás obrábame výkyvnou sekciou a do medziradia sme osiali zmes prospešných bylín. Ďateliny podporujú udržanie dusíka v pôde a hrčkotvorné baktérie zvyšujú jeho vstrebateľnosť pre vinič. V medziradí nájdete aj vičenec, bôľhoj, facéliu, horčicu, kostravu, pohánku a ďalšie. Zelené medziradie chráni pred eróziou, zvyšuje schopnosť zadržať vodu v krajine a schopnosť zadržať zrážkovú vodu. Kvitnúce rastliny lákajú včely a iný užitočný hmyz, dážďovky. Medziradie viníc vysievame na jar a v lete je plné života. Po oberačke medziradie preorieme a využijeme ako zelené hnojivo. Takto oštrená pôda je...

Prečítať si viac →


Prírodný antioxidant Resveratrol v červených vínach

Dnes často čítame o exotických rastlinách z amazonských pralesov obsahujúcich priam až mystické antioxidanty s magickými účinkami. Aj na Slovensku nájdeme ovocie a výrobky z rastlín, ktoré obsahujú vysoké dávky antioxidantov. Jedným z najvýznamnejších je Resveratrol. Čo je Resveratrol Resveratrol je fytoalexín, ktorý produkujú niektoré rastliny ako obranu voči patogénom (bakteriálnym a hubovým infekciám). Najlepším zdrojom resveratolu je červené hrozno, červené víno. Z viniča bol resveratrol prvýkrát izolovaný v roku 1976 a v roku 1992 bol izolovaný z červeného vína. Najvyššie množstvo resveratrolu obsahujú čerstvé šupky hrozna, jeho množstvo je 50-100 mg resveratrolu na gram šupky. Resveratrol je 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a...

Prečítať si viac →


Uskladňujme víno správne, odvďačí sa nám

Uskladňujme víno správne, odvďačí sa nám

Sme milovníci dobrého vína. Radi si ho vychutnávame pri rôznych príležitostiach, s jedlom, či len tak s priateľmi. Veľkú úlohu na jeho chuti zohráva správne uskladnenie. Prečítajte si náš blog a zistite, ako z vína dostať ešte viac.     Vyvážená vlhkosť a teplota je základ   Možno nie je pre vás novinka, že víno by sa malo uchovávať v polohe ležmo. Pravdepodobne ste ale nevedeli, prečo. Pokiaľ je fľaša uzatvorená korkovou zátkou je dôležité, aby sa víno s korkom vzájomne dotýkali. Korok totiž dokáže víno ochrániť pred prenikaním vzduchu do fľaše. Ak uskladňujete víno v miestnosti, kde vám zároveň...

Prečítať si viac →


Takto sa z klasického vína stáva bio

Takto sa z klasického vína stáva bio

Veľa ľudí si v poslednej dobe dáva záležať na tom, aby sa stravovali zdravo. Záujem o bio a eko potraviny stále narastá. Bio víno chceme vyrábať aj my, avšak vedie k tomu dlhá cesta. Nie je to len zasadiť a zozbierať Aby bolo víno z nášho vinohradu kvalitné, potrebujeme aby mal vinič dobrý zdravotný stav. To znamená, že hrozno musí byť vyzreté a zdravé. Počas jeho rastu sa často stáva, že ho ničia plesne a huby alebo mu odoberajú živiny rôzne buriny. Aby ho neničili, musíme vinič ošetrovať, samozrejme, iba dovolenými prostriedkami a štandardizovanými postupmi. Iba tak dokážeme bojovať proti...

Prečítať si viac →