Novinky

Otváracie hodiny počas Vianočných sviatkov 2023

Weiterlesen →


Výsadba novej vinice - Rigolácia

Výsadba novej vinice - Rigolácia

Zakladanie nového vinohradu - to nie je iba výsadba nových štepov. Správna výsadba si vyžaduje veľa  vopred určených krokov po odstránení starého vinohradu a žiaden nesmiete vynechať. Pripravili sme pre vás seriál blogov, kde vás prevedieme jednotlivými krokmi tak ako my absolvujeme výsadbu nášho nového vinohradníckeho honu. Vysádzať plánujeme slovenského novošlachtenca Dunaj. 2. Časť: Rigolácia a hnojenie Nový rok 2021 sme začali na našom vinohradníckom hone s prácami potrebnými pre skvalitnenie pôdy. Povrchovo hnojíme minerálnymi látkami, ktorých nedostatok nám vyskočil pri predchádzajúcich sondách pôdneho profilu, tzv. melioračnou dávkou draslíka, vápnika, fosforu, horčíka a ďalších živín, makro- a mikroprvkov    ...

Weiterlesen →


Výsadba novej vinice

Výsadba novej vinice

Zakladanie nového vinohradu - to nie je iba výsadba nových štepov. Správna výsadba si vyžaduje veľa  vopred určených krokov po odstránení starého vinohradu a žiaden nesmiete vynechať. Pripravili sme pre vás seriál blogov, kde vás prevedieme jednotlivými krokmi tak ako my absolvujeme výsadbu nášho nového vinohradníckeho honu. Vysádzať plánujeme slovenského novošlachtenca Dunaj. 1. Časť: Odstránenie starej vinice a príprava pôdy V zime 2019/2020 vyzeral náš prestárnutý vinohrad takto: Vyčerpané a preriedené kmienky živorili, neprinášali už takmer žiadnu úrodu. Padlo dôležité rozhodnutie, vinohrad odstránime a vysadíme nový. Na jar 2020 nasledovalo prácne vystrihávanie kmienkov, odstraňovanie starých podporných konštrukcií a stĺpikov. Pôdu...

Weiterlesen →


Približujeme sa k ekologickému hospodáreniu

Približujeme sa k ekologickému hospodáreniu

Naše vinice obrábame dlhodobo udržateľným spôsobom. Nepoužívame herbicídy, minimalizujeme postreky komerčnými fungicídmi. Príkmenný pás obrábame výkyvnou sekciou a do medziradia sme osiali zmes prospešných bylín. Ďateliny podporujú udržanie dusíka v pôde a hrčkotvorné baktérie zvyšujú jeho vstrebateľnosť pre vinič. V medziradí nájdete aj vičenec, bôľhoj, facéliu, horčicu, kostravu, pohánku a ďalšie. Zelené medziradie chráni pred eróziou, zvyšuje schopnosť zadržať vodu v krajine a schopnosť zadržať zrážkovú vodu. Kvitnúce rastliny lákajú včely a iný užitočný hmyz, dážďovky. Medziradie viníc vysievame na jar a v lete je plné života. Po oberačke medziradie preorieme a využijeme ako zelené hnojivo. Takto oštrená pôda je...

Weiterlesen →


Prírodný antioxidant Resveratrol v červených vínach

Dnes často čítame o exotických rastlinách z amazonských pralesov obsahujúcich priam až mystické antioxidanty s magickými účinkami. Aj na Slovensku nájdeme ovocie a výrobky z rastlín, ktoré obsahujú vysoké dávky antioxidantov. Jedným z najvýznamnejších je Resveratrol. Čo je Resveratrol Resveratrol je fytoalexín, ktorý produkujú niektoré rastliny ako obranu voči patogénom (bakteriálnym a hubovým infekciám). Najlepším zdrojom resveratolu je červené hrozno, červené víno. Z viniča bol resveratrol prvýkrát izolovaný v roku 1976 a v roku 1992 bol izolovaný z červeného vína. Najvyššie množstvo resveratrolu obsahujú čerstvé šupky hrozna, jeho množstvo je 50-100 mg resveratrolu na gram šupky. Resveratrol je 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a...

Weiterlesen →