Novinky RSS




V sobotu otvorené

Počas burčiakovej sezóny je naša podniková vinotéka otvorená aj v sobotu od 8:00 - 12:00 Tešíme sa na Vás  

Weiterlesen



Približujeme sa k ekologickému hospodáreniu

Naše vinice obrábame dlhodobo udržateľným spôsobom. Nepoužívame herbicídy, minimalizujeme postreky komerčnými fungicídmi. Príkmenný pás obrábame výkyvnou sekciou a do medziradia sme osiali zmes prospešných bylín. Ďateliny podporujú udržanie dusíka v pôde a hrčkotvorné baktérie zvyšujú jeho vstrebateľnosť pre vinič. V medziradí nájdete aj vičenec, bôľhoj, facéliu, horčicu, kostravu, pohánku a ďalšie. Zelené medziradie chráni pred eróziou, zvyšuje schopnosť zadržať vodu v krajine a schopnosť zadržať zrážkovú vodu. Kvitnúce rastliny lákajú včely a iný užitočný hmyz, dážďovky. Medziradie viníc vysievame na jar a v lete je plné života. Po oberačke medziradie preorieme a využijeme ako zelené hnojivo. Takto oštrená pôda je plná prospešného humusu a živín pripravená na ďalší rok...

Weiterlesen



Prírodný antioxidant Resveratrol v červených vínach

Dnes často čítame o exotických rastlinách z amazonských pralesov obsahujúcich priam až mystické antioxidanty s magickými účinkami. Aj na Slovensku nájdeme ovocie a výrobky z rastlín, ktoré obsahujú vysoké dávky antioxidantov. Jedným z najvýznamnejších je Resveratrol. Čo je Resveratrol Resveratrol je fytoalexín, ktorý produkujú niektoré rastliny ako obranu voči patogénom (bakteriálnym a hubovým infekciám). Najlepším zdrojom resveratolu je červené hrozno, červené víno. Z viniča bol resveratrol prvýkrát izolovaný v roku 1976 a v roku 1992 bol izolovaný z červeného vína. Najvyššie množstvo resveratrolu obsahujú čerstvé šupky hrozna, jeho množstvo je 50-100 mg resveratrolu na gram šupky. Resveratrol je 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a má 50x vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E. Resveratrol produkuje vinič hroznorodý (Vitis Vinifera) vo zvýšenej miere vo viniciach starších...

Weiterlesen



Uskladňujme víno správne, odvďačí sa nám

Sme milovníci dobrého vína. Radi si ho vychutnávame pri rôznych príležitostiach, s jedlom, či len tak s priateľmi. Veľkú úlohu na jeho chuti zohráva správne uskladnenie. Prečítajte si náš blog a zistite, ako z vína dostať ešte viac.     Vyvážená vlhkosť a teplota je základ   Možno nie je pre vás novinka, že víno by sa malo uchovávať v polohe ležmo. Pravdepodobne ste ale nevedeli, prečo. Pokiaľ je fľaša uzatvorená korkovou zátkou je dôležité, aby sa víno s korkom vzájomne dotýkali. Korok totiž dokáže víno ochrániť pred prenikaním vzduchu do fľaše. Ak uskladňujete víno v miestnosti, kde vám zároveň kvasí kapusta počítajte s tým, že chuť kapusty môžete ucítiť aj vo víne. Korok neuzatvára fľašu úplne hermeticky, ako by...

Weiterlesen