Takto sa z klasického vína stáva bio

Veľa ľudí si v poslednej dobe dáva záležať na tom, aby sa stravovali zdravo. Záujem o bio a eko potraviny stále narastá. Bio víno chceme vyrábať aj my, avšak vedie k tomu dlhá cesta.


Nie je to len zasadiť a zozbierať


Aby bolo víno z nášho vinohradu kvalitné, potrebujeme aby mal vinič dobrý zdravotný stav. To znamená, že hrozno musí byť vyzreté a zdravé. Počas jeho rastu sa často stáva, že ho ničia plesne a huby alebo mu odoberajú živiny rôzne buriny. Aby ho neničili, musíme vinič ošetrovať, samozrejme, iba dovolenými prostriedkami a štandardizovanými postupmi. Iba tak dokážeme bojovať proti škodcom. Zrada je však v tom, že pokiaľ chceme vinič ochrániť postrekmi, dostáva zabrať aj samotný ker, nie len škodca. 


To, čo sa deje s viničom, sa dá jednoducho ilustrovať na človeku. “Na ochorenie predpisujú pacientom antibiotiká, ktoré mu pomôžu. Ale predsa len má liečivo aj negatívny vplyv, napríklad na mikroflóru čriev a je odporúčané dopĺňať liečbu probiotikami. Rovnako to funguje aj s viničom. Dáme mu liek, ktorý pomôže v boji proti chorobám kríkov, ale niekde inde si to ten krík odnesie,” hovorí Ján Drobný, skúsený enológ a predseda predstavenstva PD Bratislava - Vinohrady.


Krík sa v niektorých prípadoch dostáva do zlej kondície a vyžaduje si častejšie postreky, aby zvládal bojovať. Je oslabený a to, že dostáva neustále rôzne chemikálie, ho skôr či neskôr zničí. Táto chémia sa, samozrejme, dostáva aj do pôdy, čo sa odráža aj na chuti vína.


Cesta za bio vínom


Preto sme začali používať menej namáhavé postreky na čisto prírodnej báze. Hovoríme im čaje. Sú to vlastne výťažky z prasličky, žihľavy či iných rastlín. “Vinič môže postihnúť napríklad múčnatka, na ktorú pomáha bór. Na boj proti nej nesiahame po umelých fungicídoch, ale práve po výťažku z citrusových plodov, lebo tie majú bóru veľa. Cez listy si vinič vezme toľko bóru, koľko práve potrebuje a tak posilňuje svoju imunitu. Keď príde múčnatka, vinič dokáže proti nej sám efektívnejšie bojovať,” dodáva Ján Drobný.


Na to, aby sme mohli hovoriť, že pestujeme bio víno, musí prejsť pôda istou očistou. Musí sa zbaviť všemožných umelých hnojív a chémií, ktorým bol vinič postrekovaný dlhé roky. Takýto proces trvá pokojne aj 7 rokov. Môže sa stať, že po 5 rokoch čistenia pôdy sa objaví na kríku múčnatka, alebo iná pleseň. Ak by sme ju postriekali opäť fungicídom, stratili by sme tak tých 5 rokov snaženia a môžeme ísť odznova. Ďalších plnohodnotných 7 rokov.

Bio víno je aj vďaka týmto krokom právom drahšie, a to asi o polovicu. S biologicky obrábanými vinicami totiž klesá výnos úrody. Ľudia ho vyhľadávajú a sú ochotní za tú kvalitu aj zaplatiť. Pestovatelia majú dokonca k jeho pestovaniu viacero prístupov. Napríklad takzvané biodynamické. V ňom sa vinohradník riadi samotnou prírodou a fázami mesiaca. Veria, že ak dokáže spln mesiaca zdvihnúť oceán o 7 metrov, určite vie pracovať aj s rastlinami. Alebo vo vinohrade pracujú výlučne skoro ráno, kým ešte nie je slnko vysoko a vzduch sa prirodzene hýbe. Úplne opustili od strojov a obrábajú pôdy koňmi. Tak sa k hroznu nedostane plyn z výfukov.


Existuje aj vinič – Demeter. Je to samožijúci vinohrad, o ktorý sa pestovatelia starajú výhradne ručne. Poolamujú trčiace vetvičky a pokosia vysoký trávu. V takomto vinohrade sa najčastejšie pasú ovce a dokonca sa ani neorie. Na viniči rastú strapce, ktoré nie sú prepchaté bobuľami, a tak akúkoľvek pliagu vyfúka vietor – na rozdiel od strapcov, ktoré zarodia príliš veľa bobúľ. Tam sa pleseň uzavrie a začne strapec požierať z vnútra.

Od budúceho roka chceme aj my začať pestovať bio vinič. Bude to dlhá cesta, ale už sa tešíme na to, ako si s vami pripijeme naším jedinečným bio vínom.

Älterer Post Neuerer Post