Uskladňujme víno správne, odvďačí sa nám

Sme milovníci dobrého vína. Radi si ho vychutnávame pri rôznych príležitostiach, s jedlom, či len tak s priateľmi. Veľkú úlohu na jeho chuti zohráva správne uskladnenie. Prečítajte si náš blog a zistite, ako z vína dostať ešte viac.

 

 

Vyvážená vlhkosť a teplota je základ

 

Možno nie je pre vás novinka, že víno by sa malo uchovávať v polohe ležmo. Pravdepodobne ste ale nevedeli, prečo. Pokiaľ je fľaša uzatvorená korkovou zátkou je dôležité, aby sa víno s korkom vzájomne dotýkali. Korok totiž dokáže víno ochrániť pred prenikaním vzduchu do fľaše. Ak uskladňujete víno v miestnosti, kde vám zároveň kvasí kapusta počítajte s tým, že chuť kapusty môžete ucítiť aj vo víne. Korok neuzatvára fľašu úplne hermeticky, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Správna vlhkosť, napríklad v pivnici, je dôležitá najmä preto, aby zabránila korku úplne vysať z vína vodu. Ak by bolo v miestnosti sucho, korok by dokázal víno vypiť. Ideálna vlhkosť v miestnosti, v ktorej skladujete víno je okolo 65%. Platí to aj v prípade, že víno uchovávate v sudoch. Ak by bola vlhkosť nižšia, sudy by povyťahovali z vína vodu a to by sa stalo príliš koncentrované.

Rovnako je to aj s teplotou pri skladovaní. V miestnosti, kde víno leží je ideálne mať vyrovnanú teplotu celý čas. Na víno veľmi zle pôsobí kolísanie teplôt, kedy jeden raz dosahuje viac ako 30°C a neskôr -5°C. Pre víno je dokonca horšie, keď sa nachádza dlhodobo v chlade. Vtedy začína tvoriť vínny kameň. Podľa množstva vínneho kameňa môžete spoznať, či bolo víno dobre uskladňované v obchodoch. Z červeného vína sa začína oddeľovať farbivo a znehodnocovať chuť.

Najlepšie je nechať to na vinotéky, ktoré držia celý rok nastavenú teplotu podľa toho, aké víno v nej skladujete. Vínny kameň však nemusí byť len dôkazom nesprávneho skladovania. Niektoré typy vín vytvárajú vínny kameň vekom. Je ťažké odlíšiť, či je kameň spôsobený vekom alebo skladovaním. Nápovedou môže byť jeho veľkosť. Malé kryštáliky sú tvorené vekom, pričom veľké kryštály nevhodným skladovaním.

 

Červené pred podávaním pootvárajte

Chuť vína ovplyvňuje aj jeho vek. “Raz sme si otvorili staršie červené, asi z roku 97 alebo 99 a bol to úplne iný zážitok ako keď sme ochutnali čerstvé, nové víno” opisuje rozdiel chutí predseda predstavenstva PD Vinohrady Ján Drobný. “Vekom sa totiž chuť vína formuje a vyhladzuje. Odporúčam vyskúšať aspoň 7 ročné víno, aby ste naplno pocítili rozdiel” dodáva.

Červené vína potrebujú trochu kyslíka, aby odhalili celý svoj potenciál. Preto pred oslavami pootvárajte fľaše 3 až 4 hodiny pred podávaním (dekantovanie vína), či nalejte do dekantačnej nádoby. Tak uvoľní všetky svoje arómy a chute. “Raz som si nalial trochu vína a po niekoľkých dňoch som si všimol otvorenú fľašu. Tak som si nalial znova a bolo naozaj vynikajúce. Ešte lepšie, ako hneď po otvorení” pokračuje Ján.

Ale pozor, príliš dlho otvorené vína začnú pomaly predsa len strácať všetky svoje chute a vône.

Bieleho vína sa takéto špecifické servírovanie netýka, pretože neobsahuje triesloviny a taníny, ktoré sa okysličením odbúravajú a zjemňujú. Červené vína majú viac uzamknutú aromatiku a pre jej uvoľnenie treba niečo urobiť. Preto sa napríklad točia poháre - pričom červené pomaly vôňu otvárajú a biele prestávajú voňať. Biele vína by sa mali piť pri teplote 8 - 10°C, červené vína pri teplote 18 - 20°C.

Víno sa môže aj pokaziť. Príliš dlho otvorené víno začne zvetrávať a prichádzať o aromatické látky. Dokonca môže chytiť rôzne choroby vína, môžete z neho cítiť myšinu a jeho chuť sa začne rozsýpať. Prekvapiť vás môže aj octová chuť - také víno už neodporúčame piť. V obchodoch si môžete kúpiť aj pumpičku na víno so špeciálnym uzáverom, vďaka ktorím vytiahnete vzduch z otvorenej nedopitej fľaše. Tým mu vytvoríte akési vákuum a vydrží dlhšie čerstvé.

Veríme, že sme vám odovzdali zopár rád a víno si budete odteraz plnohodnotne vychutnávať. Pozrite si náš e-shop a vyberte si víno, s ktorým začnete ;)

 


Älterer Post Neuerer Post