Prírodný antioxidant Resveratrol v červených vínach

Dnes často čítame o exotických rastlinách z amazonských pralesov obsahujúcich priam až mystické antioxidanty s magickými účinkami. Aj na Slovensku nájdeme ovocie a výrobky z rastlín, ktoré obsahujú vysoké dávky antioxidantov. Jedným z najvýznamnejších je Resveratrol.

Čo je Resveratrol

Resveratrol je fytoalexín, ktorý produkujú niektoré rastliny ako obranu voči patogénom (bakteriálnym a hubovým infekciám). Najlepším zdrojom resveratolu je červené hrozno, červené víno. Z viniča bol resveratrol prvýkrát izolovaný v roku 1976 a v roku 1992 bol izolovaný z červeného vína. Najvyššie množstvo resveratrolu obsahujú čerstvé šupky hrozna, jeho množstvo je 50-100 mg resveratrolu na gram šupky. Resveratrol je 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a má 50x vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E. Resveratrol produkuje vinič hroznorodý (Vitis Vinifera) vo zvýšenej miere vo viniciach starších viac ako 20 rokov (pričom platí čím staršia vinica tým viac antioxidantov). Vtedy kmienky viniča praskajú a sú lákavejšie pre nákazu hubami a baktériami. Prebytočný resveratrol sa ukladá ako trans- alebo cis-resveratrol pod šupkami bobuliek hrozna. A práve červené vína ležia na šupkách aj viac ako týždeň, pričom prichádza k vylúhovaniu antioxidantov, tanínov a farbív do vína. Resveratrol však pôsobí v synergii s ďalšími látkami (polyfenoly...) vo víne a nemal by sa posudzovať izolovane.

Resveratrol a jeho účinky

  • Antioxidant ochraňuje bunky, tkanivá a orgány pred vplyvom voľných radikálov, ktoré spôsobujú predčasné starnutie bunky a zhoršuje jej kondíciu a funkčnosť
  • Udržanie správnej hormonálnej rovnováhy mužov aj žien
  • Chráni kardiovaskulárny systém a znižuje hladinu DLD cholesterolu
  • Priaznivé účinky na obranyschopnosť, má protizápalové, antibakteriálne, protiplesňové a antilaergické účinky

Resveratrol v naších vínach

Naše vinice boli vysadené v rokoch 1985 - 1988. Ochutnajte naše červené vína Frankovku Modrú a Neronet v klasickej alebo barikovej verzii. Zakúpite v našej firemnej vinotéke na Račianskej ulici 151 v Bratislave, na našom e-shope alebo vo vybraných sieťach na Slovensku.

 


Older Post Newer Post