Zaspomínajte si na leto s mladými vínami

Azda neexistuje človek, ktorý by sa netešil na burčiakmi preplnené jarmoky či vinobrania. Po burčiakovom období, ktoré je oslavou oberačiek však prichádza na rad mladé víno, s ktorým sa veľmi jednoducho spomína na leto. Prečítajte si, čo mladé víno je a prečo sa ho oplatí ochutnať.


Víno, ktoré má len zopár týždňov


Mladým vínom môžeme nazvať všetky vína, ktorých hrozno je zbierané a produkt fľašovaný v rovnakom roku. Nie sú vyrábané na archívne uskladnenie, skôr sú určené na rýchlu spotrebu. Najlepšie mladé vína sa vyrábajú z muškátových odrôd. V PD Vinohrady máme takéto odrody tri - Irsai Oliver, Muškát Ottonel a Müller Thurgau. Predávajú sa fľašované a sudové, pričom sudové sa môže ponúkať takmer hneď po zbere.

Celé to odštartovali francúzi. Veď kto by nepoznal legendárne Beaujolias (čítaj božolé), ktoré začínajú ponúkať minútu po polnoci tretí štvrtok v novembri vinári v Burgundsku. Davy nedočkavých vínomilcov sa už v predvečer tejto jedinečnej udalosti stretávajú vo vinárstvach po celom kraji a túžobne čakajú na polnoc, aby ochutnali tento jedinečný mok.

Pozadu neostali ani Španieli, ktorí mladé vína označujú ako Joven alebo Roble. Svoje mladé vína ponúkajú aj Taliani pod názvom Novello vždy od 11. novembra od 00:01h. Naši susedia za riekou Moravou ponúkajú Svatomartinské vína od 11. novembra od 11:00h.

Fľašované mladé vína sa môžu na Slovensku začať predávať v 1. novembrový pondelok, čo je zákonom stanovený termín. Tento čas zabezpečuje, že sa vám na stôl nedostane umelé mladé víno. Aj keď sa hrozno oberá už koncom augusta, musí tiež chvíľku odpočívať. Niektorí pestovatelia chcú predávať mladé vína čím skôr a tým pádom musia umelo urýchľovať procesy ako je kvasenie a zrenie. Samozrejme, dá sa to, ale urýchlenie tohto procesu sa žiaľ odrazí na kvalite mladého vína. A tak vznikajú bolehlavy.


Čo môžeme od mladého vína čakať?


Veľmi aromatickú chuť, sviežosť, ovocnú vôňu a svetlejšiu farbu. Je veľmi dobré na okamžité pitie, pretože časom stráca na kvalite - odchádza mu aróma a šťavnatosť. Skoré červené odrody sa hodia na výrobu ružových mladých vín. Pri výrobe červeného vína sa kladie dôraz na charakter a zemitosť vín, triesloviny, taníny a chute tmavého ovocia. Pre dlhodobejší proces my červené mladé víno nerobíme. Skorým zberom a urýchľovaním výrobného procesu by sme to všetko podstatné stratili. 

Odrody viniča, z ktorých sa mladé vína robia, skôr kvitnú, skôr nahodia strapce, listy a úroda je pripravená na zber oveľa rýchlejšie, ako pri iných odrodách. Sú vyšľachtené tak, aby sa mohli čím skôr oberať a pritom sa zachovala aromatika zrelého hrozna. Vypestovať skoré odrody sa však nemusí vždy podariť. Kým Rizling začína rašiť po mrazoch, v polovici mája, Irsai môže mať v tom istom období už 10 centimetrové výhonky. Tie zmrznú a je po úrode. Každá odroda hrozna má svoj ideálny čas zberu a konzumácie. Rizling sa napríklad oberá až v polovici októbra a jeho pravú, plnú chuť objavia vinári až o pár rokov

Naše mladé vína sa nám podarilo zozbierať a pripraviť načas. Nevieme sa dočkať, kedy prídete ochutnať. Už 4. novembra vás srdečne očakávame u nás v predajni a sme zvedaví na vaše dojmy. Tešíme sa na prípitok.




Older Post Newer Post